Da je Crna Gora država košarke pokazali su i minuli šampionati, kako u seniorskoj konkurenciji, tako i u svim mlađim uzrastima.

Budućnost Voli je potvrdila dominaciju u domaćim okvirima savladavši čini se nikad opasniji Mornar iz Bara, i u nacionalnom prvenstvu i (nešto lakše) u Kup takmičenju. Ipak, rekoh da je sastav iz Bara ove godine bio najtvrđi rival u poslednjih nekoliko godina te, kako stvari stoje, samo nagovijestio veliku borbu u sledećoj sezoni.

Dobar rad i veliki potencijal potvrdili su i kadeti tima iz Njegoševog parka koji su se okitili zlatom u svojoj konkurenciji savladavši Mogren Basket, nakon izuzetno teško izvojevane pobjede u „finalu prije finala“ nad momcima Marka Kokotovića, ekipom Mladosti.

Nikšićka Sutjeska bila je dominantna u konkurenciji juniora, nakon što je u finalu završnog turnira super lige demolirala oslabljenu ekipu Budućnosti, a i mlađi pioniri tima iz grada pod Trebjesom bili su jednako uspješni kao i starije kolege savladavši u finalu turnira ekipu Asa u Igalu i na taj način osvojivši zlato.

U konkurenciji nešto starijih dječaka tj. u usrastu pionira ponovo je dominantna bila ekipa Juniora koja je i ove godine „bez po muke“ došla do zlata, a ovog puta savladavši uvijek neugodnu Moraču. Potvrda dominacije izabranika Milana Anđelića, ali i potvrda velikog potencijala najboljeg igrača Juniora Fedora Žugića, koji je nedavno potpisao profesionalni ugovor sa ekipom Budućnosti.

Da se na Cetinju igra dobra košarka, a posebno kad je u pitanju ženska konkurencija, dokazale su kadetkinje i juniorke Lovćena, koje su se trijumfima nad Antivarijem, odnosno ekipom Budućnosti, domogle najsjajnijih odličja i obogatile ionako trijumfalnu vitrinu cetinjskog velikana.

Ako smo titule Sutjeske u konkurenciji juniora ili Budućnosti u kadetskoj svrstali u kategoriju dominantnih, šta onda reći za cure koje brane boje barskog Antivarija, a u uzrastu pionirki. Izabranice Nikole Ćosovića su, naime, bile toliko nadmoćne na završnom turniru u Podgorici, da su u oba meča dozvolile protivnicama samo 99 poena, a postigle čak 144. Najprije je sa „plus 24“ savladana ekipa Jedinstva, da bi u finalu i Primorje vrlo lako „položilo oružje“, ne priprijetivši ozbiljnije Mariji Leković i saigračicama.