Kalendarsku 2017. godinu naša reprezentacija počela je prijateljskim mečevima sa najboljim timom Irana, i to nakon neuspješnih kvalifikacija na kojim nijesmo uspjeli da izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, ostvarivši polovičan učinak iz šest odigranih mečeva.

Mečevi sa Iranom donijeli su sigurno novo iskustvo i lekcije, ali ni u ta dva susreta naši momci nijesu uspjeli da ubilježe pobjedu nad izabranicima Igora Kolakovića. Oba duela igrala su se u Mediteranskom sportskom centru u Budvi; u prvom je bilo 3:2 za Irance nakon velike borbe, dok je drugi bio lišen rezultatske neizvjesnosti jer nam gosti nijesu prepustili ni set.

Bile su to pripreme za drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a isti scenario gledali smo i u tim mečevima: gubimo od izrazitih favorita, dobijamo autsajdere, a u mečevima protiv direktnih konkurenata za prolaz/plasman smo obično daleko ispod nivoa i mogućnosti, te nam je na taj način izmaklo i ovo veliko takmičenje, odnosno treća runda kvalifikacija. Bilježili smo poraze od Rusije, Estonije i Rumunije, savladali Mađarsku i Kosovo, međutim, već nakon duela sa Estoncima bilo je jasno da ne možemo u treći krug, te dueli sa Rumunijom i Kosovom nijesu imali rezultatski značaj.

Za kraj ne baš sjajne sezone izabranike Veljka Bašića čekala su dva turnira Svjetske lige. Na prvom, koji je odigran u Bijelom Polju, „crveni“ su ubilježili trijumfe nad Tunisom i kineskim Tajpehom, te pretrpjeli poraz u poslednjem kolu od Estonije. Drugi turnir, čiji je domaćin bio Tunis, ugostio je, osim naše reprezentacije, kineski Tajpeh i Kazahstan, a sa istog smo  „donijeli“ jednu pobjedu (nad Kazahstanom, 3:0) i dva poraza. Najprije se Tajpeh revanširao za poraz u Bijelom Polju, a onda je i Tunis bio bolji u poslednjem kolu i slavio 3:2.

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Datum Vrijeme Tim A Tim B MNESPORT
07.05. 10:00 Crna Gora  Iran Pogledajte video
10.05. 10:00 Crna Gora  Iran Pogledajte video