Početkom decembra 1891., doktor James Naismith, kanadski ljekar, na tadašnjem Univerzitetu McGill (danas Univerzitet Springfield), osmislio je sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tokom dugih zima. Nakon odbijanja ideja, objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i napisao je jednostavna pravila.

Pet osnovnih pravila Dr.Naismith-a :
1. Igra se okruglom loptom, rukama.
2. Igrač ne može trčati sa loptom.
3. Bilo koji igrač, može zauzeti bilo koju poziciju na terenu u bilo koje vrijeme.
4. Za vrijeme igre nema fizičkog kontakta između igrača.
5. Koš je postavljen vodoravno iznad terena.

On je izabrao dvije drvene korpe za breskve i prikovao ih za zid balkona u dvorani.Visina na koju su zakovane i visile korpe bila je određena visinom balkona.Ova visina je bila 10 stopa (3,05 m) i tako slučajno idealno odabrana, nikada se nije mijenjala. Koševi su imali čvrsto dno, svaki put nakon postignutog koša loptu je domar vadio iz korpe. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je nastao otprilike u isto vrijeme kao i košarka, krajem 19. veka.Košarka se prvo igrala sa fudbalskom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. vijeka kada je Paul Tony Hinkle, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u opticaj uveo narandžastu loptu, koja je i danas standardna.

U Crnoj Gori košarka je odmah postala omiljena igra i nije čudo što je kroz istoriju postala pravi rasadnik istinskih virtuoza pod koševima, a nabrojaćemo samo neka i to: Žarko Varakić,Raša Radovanović,Duško Ivanović,Žarko Paspalj kao i još uvjek aktuelni i zvijezde NBA lige Nikola Peković i Nikola Vučević. Veliki broj igrača i trenera koji su ostavili neizbrisiv trag na evropskoj i svjetskoj košarkaškoj sceni daje nam za pravo da se nadamo da će vrlo brzo doći vrijeme uspjeha reprezentacije Crne Gore na međunarodnom planu.